Herbestemming naar appartement Leiden

Herbestemming naar appartement Leiden

Herbestemming van bedrijfshal naar appartement | Ingenieuze daglicht- en ventilatie-oplossing

Aan de Rijn in Leiden is in een voormalige productieruimte – van ruim 30 meter diep – een appartement gerealiseerd. Dit project is overgenomen van een collega-architect en tezamen met de opdrachtgever hebben we er een andere draai aan gegeven. De straatzijde van het appartement wordt geheel ingenomen door de nieuwe garage en de entrees van de bovenwoning en het benedenappartement. In de zijmuren van de nieuwe woning was het niet mogelijk om ramen te maken zodat het risico bestond op zeer donkere ruimtes. We hebben dit opgelost door een kleine patio in het midden te plaatsen met daaraan gekoppeld twee lichtstraten. Hiermee wordt een zee aan licht in drie aangrenzende ruimtes binnen gehaald en hadden we ook de mogelijkheid om hierdoor frisse lucht naar binnen te halen. De keuken, slaapkamer en study zijn hiermee niet alleen goed bruikbaar geworden maar hebben ook een verrassende lichtinval.

”Terras op het zuiden”

Aan de achterkant van het appartement ligt de Rijn, op het zuiden. Hiervan wordt ten volle geprofiteerd door het plaatsen van een verdiepingshoge pui en het maken van een terras boven het water. Het dak en de zijwanden steken ruim een halve meter door ten opzichte van de achtergevel, zodat de zon ‘s zomers minder instraalt. De doorstekende vlakken geven ook een geborgenheid in een strak ontwerp. Door slim om te gaan met loze ruimtes tussen de constructie-delen zijn de installaties, met name het elektra, erg makkelijk aan te passen.

”Een permanent vakantiegevoel”

“Het pand dat wij hebben gekocht is 31 meter diep en 7 meter breed. OX architecten heef een kleine patio gecreëerd (waarvan wij een kruidentuin hebben gemaakt) met aangesloten een gedeelte glazen dak. Door dit ontwerp komt er licht en lucht in de slaapkamers en hebben we een ontzettend licht huis. Max Hoffer zat er bovenop bij onze verbouwing. Luisterde naar onze wensen, maar had zelf ook een mening. Overtuigt met argumenten; biedt echte keuzes aan waarbij de belangrijkste aspecten goed worden belicht. Kun je zelf de directie voeren over zo’n verbouwing? Ja, maar het is, ook achteraf gezien, een absolute meerwaarde om de directie van zo’n verbouwing aan een goede architect over te laten. Wij zijn geen makkelijke klanten. Max Hoffer wist daar op een positieve manier mee om te gaan. Hij neemt de verantwoordelijkheid. Nog steeds hebben we een goed gevoel over de hele verbouwing/ het hele project. Max is een professional. We wonen er met heel veel plezier en het heeft beter uitgepakt dan we hadden durven dromen. Een permanent vakantiegevoel!” – Mevr. Zwetsloot en dhr. Deen